Hye uolls, sihat ke? Harap semuanya sihat-sihat sentiasa. Masak apa tengahri ni? Hari-hari duk fikir nak masak apa la untuk suami. Balik dari mengajar suami x suka makan luar ni, beliau mesti nak air tangan isterinya masak. Mahu x mahu kene la fikir hari-hari nak masak apa.. haha..
Entry kali ni nak cite sikit pasal sambal hitam pahang yang super duper sedap yg tgh hot skrg. Makan dengan nasi panas phewww dia punye kick 2 3 kali tambah. Lagi-lagi nak puasa ni kan. Buleh buat stock untuk makan sahur. Al-maklum laa sahur-sahur mana laa berselera kan. Orang jual selalunya satu jar tu Rm15 tauu.. makan pun terkulat-kulat jee. TAk cukup! haha. So tu sebab Firah suka masak sendiri dari beli..puas hati dan buleh makan byk2.. hehe.
Dah berhari-hari firah google2 resepi sambal hitam pahang ni. Rupanya nak masak pun senang je. Tapi kene ade stock belimbing buluh yang da direbus. Belimbing ni laa penyedapnye!! Eh uolls kenal x belimbing buluh ni? Orang kampung suka panggil belimbing besi. Kenapa dipanggil gitu firah pun xtahu haha.. Meh sini firah tunjuk apa itu belimbing buluh.
Haaaa ni la ngupe belimbing buluh tu. -gambar google-
Sape rumah dia ade buah ni buleh lerr petik untuk rebus. Rebus smpi dia jadi coklat macam asam jawa. haa nk rebus kene guna periuk yang da x pakai sebab dia punya acid tinggi nanti periuk uolls tggl kesan dah rosak periuk uolss tu kan. Macam mana ngupe lepas rebus??
Cemni rupa belimbing buluh lepas direbus. -gambar google-
Tak payah nak campur ape-ape dah. Rebus je mcm tu. Dah siap rebus byk2 simpan dalam peti. tahan lama duk dalam peti tu. Setahun simpan pun elok jee lagi. Sebabnye acid dia kan tinggi. Lepas tu buleh laa masak buat sambal hitam pahang tuu..
Taraaa cemni laa rupa SAMBAL HITAM PAHANG firah. hehe
Terliur tak tengok? Firah kalau masak ni mmg terliur saje2. Lepas masak x sabar nk tunggu makan. haha. Mesti siap jee terus ambil nasi dan makan. Nak masak sambal ni kene lame sikit. Banyak cemni je setengah jam mengadap kuali. Kalau byk mau x 10 jam!! hahaha. Bahan-bahan dia simple je. Meh firah kongsi resepi ni. Ni firah campak-campak je. x reti nk sukat2. haha
BAhan-bahan dia~
Ikan bilis 3 cawan
Bawang merah 2 biji (hiris-hiris)
Bawang putih 4 biji (hiris-hiris)
Cili api dalam 15 batang (xnk pedas kurangkan)
Belimbing buluh rebus (4 sudu besar)
*Bahan atas ni blend hancur.
Minyak untuk tumis
Garam dan gula secukup rasa
Kicap (untuk bg nampak hitam)
Lepas da siap blend tumis laaa sampai laaa dia garing dan hitam. Jangan risau dia xkn hangus.
Tempoh masak : Setengah jam yee. Kalau kuantiti banyak up kan la masa.
Haaaa tu jeee caranyaa. Senang kannn... hehe. Okey sekian coretan Firah untuk hari ni. SELAMAT MENCUBA~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan